Support & Downloads

A whole new world is waiting for you! Our apps will be available for download soon!

Contact Info
Kraljevci 1
31550, Valpovo, Croatia
ivan.rajkovic@spectre.hr
+385 99 985 8830
Follow Us

Kako nam proširena stvarnost (AR) već mijenja percepciju

Proširena stvarnost (AR – Augmented reality)

AR (augmented reality) digitalna je tehnologija koja mijenja percepciju osobe o njihovom fizičkom okruženju, u trenutku kada se promatra kroz pametni uređaj. Tehnologija ima sličnosti s virtualnom stvarnošću, ali AR ne zamjenjuje okruženje iz stvarnog svijeta, već ga povećava dodavanjem digitalnih komponenti.Uz velike simulatore i specijalizirane uređaje, proširena stvarnost obično se doživljava putem pametnog telefona, tableta ili sličnog uređaja. U mnogim slučajevima, AR radi ruku pod ruku s drugim mobilnim tehnologijama, uključujući kamere i GPS lociranje.

U novije vrijeme, proširena stvarnost postaje sve popularnija u turističkoj industriji. To je prije svega zato što omogućuje tvrtkama koje posluju u ovoj gospodarskoj vertikali da poboljšaju doživljaj fizičke okoline koju zapravo žele prezentirati posjetiteljima. Za razliku od drugih aktivnosti, putovanja se uglavnom istražuju, obzirom da današnji turisti zahtijevaju puno informacija prije samog odabira destinacije. Osim toga, ova potreba za informacijama ne prestaje kada korisnik i pristigne na odabranu turističku destinaciju. Korištenjem proširene stvarnosti osigurava se i dostupnost svih relevantnih informacija 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, a ponekad je to i najvažnije.

Jedan od ključeva za usvajanje AR tehnologija unutar turističke industrije je opća promjena u načinu života potrošača tijekom proteklog desetljeća. Moderni kupci već imaju naviku koristiti sveprisutnu tehnologiju današnjice, a primarno svoje pametne telefone, pa korak prema korištenju aplikacija za proširenu stvarnost na tim telefonima nije uopće bio neočekivan. Korištenje tehnologije proširene stvarnosti unutar turističke industrije je još uvijek relativno novi razvoj i, kao rezultat toga, sve se više pojavljuju nove upotrebe. Međutim, neke od najučinkovitijih i najinovativnijih primjena AR do sada su detaljnije objašnjene u nastavku: U turističkoj industriji predstoje velika ulaganja u razvoj aplikacijskih sustava proširene stvarnosti koje turistima omogućuju da dodatno poboljšaju doživljaj same fizičke lokacije i turističkih atrakcija. To se primjerice može omogućiti kada korisnik usmjeri svoj pametni telefon u kip, sliku ili zgradu te mu se prezentira više audio i animiranog video sadržaja o tome u stvarnom vremenu.

Brz, jednostavan pristup informacijama

Putovanje je nevjerojatno iskustvo, ali vas vodi na mjesto koje vam je vjerojatno vrlo nepoznato, tako da je pristup svim informacijama koje su vam potrebne tijekom putovanja o njima od vitalnog značaja za vaš užitak i sigurnost. Budući da je AR dostupan s vaših mobilnih uređaja, pristup informacijama čini i prijenosnim i jednostavnim. To znači da, dok ste u pokretu, možete pronaći informacije i recenzije o mjestima u blizini, pronaći Wi-Fi pristupne točke, pa čak i provjeriti vremensku prognozu u stvarnom vremenu.

Pouzdana navigacija u stvarnom vremenu

Pronalaženje puta u nepoznatom gradu ili zemlji može biti vrlo izazovno i frustrirajuće. AR podiže tipične navigacijske karte dodajući digitalne elemente kao što su strelice i druge korisne smjernice i informacije na kartu. To obogaćuje vaše iskustvo i pojednostavljuje upute, vodeći računa o tome da tijekom putovanja možete lako doći do željene destinacije. AR tehnologija također mijenja način na koji možete pronaći i iskusiti atrakcije, kulturu i zabavu. Pomoću aplikacija koje pokreće AR možete ne samo istraživati i navigirati do mjesta koja želite posjetiti, nego ih možete doživjeti na mnogo intuitivniji način s digitalnim sadržajem koji sadrži interaktivne informacije o kulturi ili povijesti lokacije. Na primjer, prilikom posjeta muzeju možete skenirati ili fotografirati eksponate te ih oživjeti s AR-om s interaktivnim informacijama i dodatnim sadržajem.

Turizam je cvjetajuća industrija koja omogućuje ljudima da istražuju, doživljavaju i uživaju u drugim destinacijama i kulturama. Kao putnik, možete koristiti tehnologiju proširene stvarnosti za odabir Vaših destinacija i aktivnosti prije i za vrijeme putovanja, te naposljetku doživjeti planiranje i putovanje na mnogo interaktivniji i obogaćujući način koji će se osjećati kao putovanje.